Gymnasium of the Carpenters School / Urbane Kultur


Gymnasium of the Carpenters School / Urbane Kultur

© Jean-Baptiste Dorner© Jean-Baptiste Dorner© Jean-Baptiste Dorner© Jean-Baptiste Dorner+ 13

© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner

Text description provided by the architects. The project develops a resolutely simple, sober and contemporary architecture. The building is made up of elementary volumes, which fit delicately into the overall composition of the site. A low base made up of a double concrete wall anchors the project in its site. It includes changing rooms, storage spaces and technical rooms. The volume of the gym is set back from the base on all four sides to reduce its impact. On the north and south facades, the base extends into a canopy, housing the bicycles at the entrance to the association and the students waiting for their sports lessons on the courtyard side.

© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner

A strong interior-exterior relationship is created with the transparencies of the facades. The north and south gables are glazed on their lower parts, while the volume of the skylight provides quality natural lighting and a view of the sky on the east and west sides. The southern awning and motorized blinds provide sun protection and prevent glare.

Ground floor plan
Ground floor plan

The structural design is consistent with the concept of the project. The concrete base is suitable for building use and is resistant to ball games. The emerging volume is made up of a glued laminated timber structure and its gables are made up of timber frame walls. The structure of the sports hall is made up of identical wooden frames, spaced only 1.20 meters apart, allowing the roof loads to be distributed and thus optimizing the heights of the beams. As a result, the impact of the volume of the building in a dense and constrained site is reduced. Inside, the structure defines the space.

© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner

Environmental specifications: wooden structure for the gables, cellulose wadding insulation, external protection in larch cladding, exposed glulam framework in the sports hall, wood aluminum frames for the glass walls, thermal insulation and TPO membrane for the roof , triple glazing, wood joinery, double flow ventilation, rainwater infiltration.

© Jean-Baptiste Dorner
© Jean-Baptiste Dorner


About Richard Chandler

Check Also

Seattle Parks and Recreation Heat Wave Resources

See Seattle Alert for the latest heat advisory updates and resources, as well as thermal …

Leave a Reply

Your email address will not be published.